Energihandboken 2023

Nu har sjätte upplagan av Energihandboken kommit ut från Indoor Energy med dateringen 2023.

Redan i inledningen talar man om att boken inte riktar sig till dig som är proffs. Klockrent rätt för vi har ingenting att lära oss. Jo, visst vi får oss till livs att den lilla boken kan skapa 25 000 arbetstillfällen och samtidigt sänka Sveriges totala energiförbrukning med 16 %. Det betyder att vi måste sänka med 40 % i bebyggelsen. Det är inte omöjligt men då måste vi alla lära oss att göra rätt!

Redan 1988 visade Statens institut för Byggnadsforskning i Gävle att man kan energieffektivisera med mer än 30 % om man använder sig av Lönnmetoden för injustering. Läs TN:10! Och med en liten värmepump så blir det lätt 10 % till! Men om man lär sig rätt och gör som jag gjorde i Näsby Park för många år sedan så effektiviserade jag med 75%! Men det vill som bekant ingen lära sig, eller?

Då återstår bara att försöka utvärdera om denna bok är lika värdelös på att lära ut hur man skall göra som KTH:s meningslösa Energiplattform. Den lär inte ut en enda rad om hur man skall göra i det enskilda huset!

Den osynliga revolutionen bakom eluttaget KTH 2022.pdf

KTH:s energiplattform är en arena för samarbete
mellan olika forskargrupper på KTH. Syftet är att skapa
och kommunicera kunskap kring energi som kan bidra
till ett uthålligt samhälle. En viktig del är att underlätta
interaktion mellan experter vid KTH och externa parter.

Vad handlar då Energihandbokens 2023 om?Först en meningslös dialog mellan Maria Wetterstrand och Mats Bjelkevik. Bara ett sedvanligt tyckande som inte ger något alls. Ansluter exakt till vad som inte hänt sedan Rio 1992. Aldrig några kunskaper bara ett löjligt bludder. Och vad sägs om det ”viktiga” budskapet?

”Vi behöver ta till alla till buds stående medel som är kompatibla med klimatneutralitet. En sådan är avskiljning och lagring av koldioxid”.
Förstår du nu vad jag menar med bludder? Först tänker jag på själva orden men tänker framför allt på att det är ju totalt meningslöst att avskilja och lagra koldioxid när vi har kunskaper hur vi kan värma och kyla våra hus utan CO2-utsläpp?

Sedan följer ett avsnitt om miljöcertifieringar av byggnader. Men inte ett enda ord om hur man skall  injustera värmesystemen för att uppnå uppsatta mål. Det vet vi ju alla att de s.k. forskningsprojekten oftast har minst 30 % överförbrukning och ända upp till 100 %, som t.ex. på Bo01 i Malmö! Och vi alla vet ju att nollenergihus är en totalt verklighetsfrämmande skapelse om man beaktar att det kostar långt mera att spara energi än att köpa ny!

Energibalansberäkning är väldigt viktigt. Men inte enda ord om hur den skall göras. Och när den har gjorts så blir verkligheten aldrig vad man beräknade den till. Jag hoppas att alla vet varför? Om inte alla gör det så vet jag det i alla fall!

Det står om värmepumpar, ventilation, styr- och reglerteknik men inte ett ord om hur man skall dimensionera och utföra systemen. I vårt program SENIB framgår allting sådant i detalj! T.o.m. på detaljnivån hur man skall ställa in reglercentralen! Och självklart hur man skall dimensionera värmepumparna! I SENIB framgår det även hur man skall dimensionera värmepumparna när de används för kyla. Det var vi tvungna att ta fram i vårt jobb till Chilenska staten!

Det finns ett kapitel om balansering av värmesystemen. Men inte ett enda ord om hur man skall göra det. Man får bl.a. lära sig att systemen behöver balanseras om vart femte till tionde år. Så kul att veta att när vi injusterade värmesystemet i Sportpalatset 1987 så har vi inte fått något önskemål om att justera om systemet! Och så nämns några metoder som används för lågflöde. Mig veterligt har jag aldrig hört talas om något system som injusterats genom att först ställa en diagnos på vad energianvändningen kommer att bli och sedan följa upp att den blev det!

Hur kan jag ha varit så korkad att jag inte förstått sammanhangen? Ja, det kan jag verkligen undra? Denna bok är ännu en gång ett bevis på det som gäller! Att gama åt sig så mycket pengar som möjligt genom att bl.a. ”utlova” att det kommer att skapa jobb för 25000 pers. Att sedan resultatet blir optimalt bra för alla parter är inte lika viktigt!

PS. Jag hoppas att läsaren förstått budskapet? Boken innehåller en massa riktiga kunskaper helt i jämförelse med den i början visade skriften från KTH:s Energiplattform. Men det räcker inte med det! Kunskaperna måste vävas ihop för att ge ett optimal helhetslösning!

Åre den 22 november 2022

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2022-11-27 21:54  Inlagd av: Rodrigo Fuentes  Betyg: 5
Helt rätt Hans, Gratis

2022-11-27 22:18  Inlagd av: Rodrigo Fuentes  Betyg: 5
Det finns många plattformar som beräknar energibalansen "och många beräknar det fel", men SENIB pratar om vad man ska göra för att effektivisera energianvändningen.
det chilenska bostadsministeriet SERVIU, förvånad över hur enkel och effektiv Löns metoden är, och SENIB-plattformen.

2022-11-28 21:35  Inlagd av: Hans Lönn
Hola mi amigo Rodrigo!

Ja, så är det i det efterblivna Sverige som aldrig vill ta åt sig något. Det bevisades för minst 20 år sedan att energiberäkningarna för energianvändningen var lika korrekta som min mall! Men varför blev verkligheten inte densamma? Så klart för att ingen vill lära sig hur man gör en korrekt injustering!

2023-01-22 00:24  Inlagd av: Pär Olsson
Hej jag måste säga att jag blir sugen på att anlita fastighetsanalys bara för den trevliga tonen.. Är det inte bättre att försöka sälja en produkt/tjänst än att säga att alla andra är okunniga idioter?
Med vänlig hälsning Henrik

Tillbaka